banner isbank

Kahraman Olgaç'ı Saygı ve Rahmetle Anıyoruz

kahramanolgac14Adanalı hemşehrimiz, eski Federasyon Başkanlarımızdan ve satranç tarihimizin önemli isimlerinden Kahraman Olgaç'ı vefatının 14. yılında saygı ve rahmetle anıyoruz.

Kahraman Olgaç anısına düzenlenen “14. Kahraman Olgaç Anma Satranç Turnuvası”nın detayları yakın zamanda Federasyonumuzun resmi sayfalarında ilan edilecektir.

Kahraman Olgaç

1923 yılında Adana'da doğdu. Lise eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi'ni bitiren Kahraman Olgaç, Merkez Bankası'nda çalışmaya başlayarak iş hayatına atıldı. 1944 yılında satranç oynamaya başlayan Kahraman Olgaç, 1948 yılında Ankara satranç şampiyonu oldu. 1954 yılında Türkiye Satranç Federasyonu'nun kurulmasında büyük rol oynadı. Federasyonun resmileştirilerek devlete bağlı bir kurum haline gelmesi için, kuruluşundan 1991 yılına kadar büyük emekler verdi. 1991 yılında devlete bağlanan satranç federasyonunun ilk başkanı olan Kahraman Olgaç, 1999-2000 yıllarında ikinci kez başkanlık görevini üstlenmiştir.

Milli takıma girerek 1974 Satranç Olimpiyatlarında Nice'te yapılan yarışmaya Türkiye'yi temsilen katıldı. Uzun yıllar Cumhuriyet, Hürriyet ve Milliyet gazeteleri ile Bilim ve Teknik dergisinde satranç üzerine çeşitli yazılar yazdı. Uluslararası satranç hakemi olan Olgaç, Satranç Öğrenelim adıyla 7 serilik kitap dizisi yazdı. 2000 yılında Dünya Satranç Olimpiyatları'nın İstanbul'da düzenlenmesinde büyük çaba gösterdi. Merkez Bankası'ndan emekli olan Kahraman Olgaç bir dönem TRT televizyonlarında satrançla ilgili program yaptı. Türkiye'de özellikle çocuk yaşlardan başlayarak satrancın sevdirilmesinde önemli katkısı oldu.